YOT:n tehtävä on pitää huoli siitä, että työ maistuu muulloinkin kuin lomaa edeltävänä palkkapäivänä. Uskomme, että hyvin voiva Ylen työntekijä tekee yleisölle parempia sisältöjä.

YOT:n päättävä elin on hallitus. Käytännön toiminta - kaikkein tärkein toiminta - tapahtuu osastoissa. Osastoja on seitsemän, kun aiemmin tänä syksynä perustettiin uusi osasto ei-vakituisille vain Ylelle töitä tekeville jäsenillemme.  Muut kuusi osastoa ovat:  Alueen osasto, johon kuuluvat alueilla työssä olevat yleläiset, pääosa Mediapoliksen työntekijöistä on Tohlopin osaston jäseniä ja koko ruotsinkielinen toiminta on oman osastonsa alla. Lisäksi Pasilassa on kolme suomenkielistä osastoa: Ruutin, Pasilan ja Tuotannon osastot. Jäsenyys osastoissa tulee automaattisesti oman työpaikan mukaan. Uuden osaston perustaminen tuli ajankohtaiseksi, koska Ylessäkin on yhä enemmän työntekijöitä, jotka tekevät töitä eri välineissä ja toimituksissa.