YOT: Ajankohtaisohjelmien lopettaminen isku journalismille

17.2.2015

Yleisradion työntekijät ovat ottaneet tyrmistyneinä vastaan yllättävän tiedon Ajankohtaisen kakkosen, Silminnäkijän ja A-studion perjantain lähetyksen lopettamispäätöksestä.

Ajankohtaisen kakkosen poistuessa suomalaisten tiistai-illasta yhtiö hukkaa yhden tunnetuimmista nimikkeistään, jota on jo vuodesta 1969 opittu arvostamaan makasiinimuotoisen ajankohtaisohjelmiston luotettavana ja kriittisenä lippulaivana. Silminnäkijän myötä menetetään tuore ja maailmaan pureutuva puolituntinen reportaasi, ja A-studion perjantain lähetyksen alasajo merkitsee nuorekkaimman keskusteluohjelman loppua.

Ajankohtaisjournalismi on vaarassa muuttua keskusteluiden virraksi, jolloin studioiden ulkopuolinen todellisuus jää huomiotta. On syytä todeta, että yhtiön johdon päätös merkitsee kuoliniskua suomalaiselle ajankohtaisreportaasille.

Ylen ohjelmatyöntekijät YOT oudoksuu tapaa jolla päätöksestä ilmoitettiin, ilman että henkilokunnan edustajilla olisi annettu mahdollisuutta keskustella ohjelmien lopettamisen seurauksista - näin siitä huolimatta että päätöstä oli pienessä piirissä jo ilmeisen pitkään valmisteltu.

YOT edellyttää että yhtiön johto neuvottelee tilanteesta henkilöstön kanssa. Ohjelmien lopettaminen ja sisältöjen tuottaminen muille alustoille on hoidettava niin, että ohjelmia nyt tekevien työpaikat säilyvät. 

Ylen ohjelmatyöntekijät ry.